Op eigen KR8, de ondernemersreis van Ronald Treijtel
Als ondernemer leer je van tegenslagen en je successen. Je neemt risico’s, ziet kansen waar andere kansen laten liggen, je toont lef en doorzettingsvermogen. Maar het is ook niet altijd even makkelijk. Je legt een hele reis af met ups en downs. De reis van andere ondernemers geven mij herkenning, inspiratie en reflectie. Zij zijn voor mij een waardevolle leerschool. Ik hoop dat deze interviews dat ook voor jou zijn.
Dit keer is het de beurt aan Ronald Treijtel.
Ronald, wanneer ben jij begonnen met ondernemen?
Na 26 jaar bij de Rabobank te hebben gewerkt ben ik in 2014 begonnen als zelfstandig ondernemer.
Met welke onderneming ben je toen begonnen?
Ik ben begonnen met een half jaar niks doen. Veel naar buiten, de hond uitlaten, van alles en nog wat doen en nadenken. Op een gegeven moment ging het weer kriebelen. Ik ben weer mensen gaan ontmoeten en op gesprek gegaan met oude relaties en nieuwe bekenden. Ik ben ook gaan netwerken. Lokaal heb ik dat eigenlijk nooit of nauwelijks gedaan. Vanuit het ontmoeten van mensen kom je verhalen tegen en kom je dichter bij wat je leuk en interessant vindt. Zo ben ik op een gegeven moment begonnen met crowdfunding.
Doe je dat nog steeds?
Daar ben ik al zo’n 5 jaar geleden mee gestopt. Toen ik er mee begon was het allemaal vrij nieuw. Na verloop van tijd zag je dat het steeds meer bankieren werd, en dat is juist waar ik afscheid van had genomen. Juist die marketing component was zo leuk, iemand in de picture zetten, het verhaal vertellen en daardoor mensen verbinden.
Wat doe je momenteel?
Alles wat ik momenteel doe heeft te maken met verbinden, netwerken en allemaal activiteiten daarom heen. Dat vind ik leuk en past bij mij. Toen ik voor mezelf begon ben ik gaan netwerken en was ik aangesloten bij een aantal netwerkclubs. Maar op een gegeven moment dacht ik ook ‘dit kan anders’. Bestaande netwerkclubs veranderen is niet zo makkelijk en dat is ook goed. Van daaruit ben ik zelf een netwerk voor ondernemers gestart om op een andere manier, luchtiger en inspirerend, ondernemers te verbinden met elkaar. Door mensen aan elkaar te verbinden zie je de mooiste dingen ontstaan zoals elkaar helpen, samenwerken en nieuwe business voor elkaar genereren.
In welke vorm doe je dat verbinden en netwerken?
6 Jaar geleden ben ik begonnen met Inspiratie Ontbijt Achterhoek, een spin-off van een ander netwerk. In 2018 heb ik het Centrum voor Jong Ondernemerschap overgenomen en daar het Flox Ondernemershuis van gemaakt. Een flexwerkplek voor ondernemers waaraan ik het ondernemersnetwerk gekoppeld heb waarbij we o.a. workshops, bedrijfsbezoeken, intervisie en mastermind groepen organiseren. Eigenlijk alles waar een ondernemer behoefte aan heeft en wat ik zelf leuk vind om te organiseren. Onder de paraplu van Flox organiseren we ook de Open Coffee en Ondernemerscafé Doetinchem.
Je hebt al een groot en prachtig netwerk neergezet. Heb je nog een ondernemersdroom? Wat zou je nog graag willen?
Ik heb geen grote droom. Wat ik wel in de afgelopen periode heb mogen ervaren is dat samenwerken heel erg fijn is, je versterkt elkaar en soms corrigeer je elkaar. Met Flox Werk- & Organisatie Oplossingen werk ik op een nieuwe locatie samen met Jan Helmink en het Flox Inspiratie Netwerk doe ik samen met Ellen Jongeneel.
Daarnaast ben ik nu bijna 60 en ik wil gewoon dingen met plezier doen. Ik heb geen groot moeten, geen jacht op verdiensten of euro’s. Het is voor mij belangrijk om waarde toe te voegen en ik heb daarbij één overtuiging: ‘Als je voldoende waarde toevoegt en mensen gunnen je dingen, dan komt het altijd weer naar je terug’.
Als je terugkijkt in jouw reis als ondernemer, wat is dan voor jou het allerbelangrijkste leermoment geweest?
Ik ben lang directeur-bestuurder bij de bank geweest en dacht dat ik ongeveer een vergelijkbaar kunstje kon doen, maar dan als zelfstandig ondernemer. Ik heb dat een jaar geprobeerd, zelfstandig en allerlei bureaus ingeschakeld maar niemand zat op mij te wachten. Als je uit zo’n functie komt denken toch veel mensen dat daar wat aan kleeft. Daarnaast voerde ik gesprekken met mensen waar ik In het verleden verantwoordelijk voor was. Dus ik was ook een directe bedreiging. Een manager waar ik wel een interim opdracht voor zou kunnen doen kijkt wel uit om een interim directeur van een ander kaliber binnen te halen. Ik dacht dus dat het heel eenvoudig zou gaan lopen maar het heeft helemaal niets opgeleverd. Dat was heel ontnuchterend. In het begin begreep ik er helemaal niets van maar op een gegeven moment kon ik wel plaatsen waarom dat gebeurde. Dat was wel een les. Het werkte niet voor mij om dingen vanuit een bepaalde comfortzone, routine en gemak te doen. Ik besloot om heel iets anders te gaan doen en ben nieuwe wegen ingeslagen. Een waardevolle maar ook pijnlijke leerschool.
Heel mooi hoe je jezelf toen wist te herpakken. We weten allemaal dat je als ondernemer soms keuzes moet maken die niemand anders voor je maakt. Heb je als ondernemer wel eens beren op de weg gezien?
In de basis ben ik iemand die het glas altijd halfvol heeft. Ik denk eigenlijk altijd in kansen, in mogelijkheden en problemen zijn er om op te lossen. Ik kom dus geen beren tegen. En als ze er zijn dan ga ik op zoek naar een oplossing.
Wat vind je het meest leuke aan ondernemen?
Ik vind mijn autonomie heel belangrijk. Zelf keuzes kunnen maken en zelf bepalen wat ik doe, hoe ik het doe en met wie ik het doe waarbij je gezonde samenwerkingsrelaties en klantenrelaties hebt.
Zitten er voor jou ook minder leuke kanten aan het ondernemerschap?
Ik ervaar het niet als negatief, maar het minst leuke is de verantwoordelijkheid die ik voel voor de activiteiten die ik organiseer. Ik vind eigenlijk dat ik er altijd bij moet zijn en ik moet het goed voorbereiden. Ik werk geen hele volle weken maar ik sta wel altijd aan, of dat nou in het weekend of op een avond is en ben altijd wel met mijn dingen bezig. Dus dat is een beetje de juiste balans vinden.
Als je naar je bedrijfsvoering kijkt, heb je dan één ding wat eruit springt wat je heel slim hebt ingericht?
Ik ben bedrijfskundig geschoold en ik ben heel efficiënt en werk systematisch. Ik heb geen omkijken naar mijn financiële zaken en mijn administratie. Dat is gewoon goed geregeld en daar hoef ik me totaal niet druk om te maken. Ik heb een lege mailbox, ik werk alles af en hou daarmee alles overzichtelijk. Ik zou onrustig worden als ik 200 e-mails in mijn inbox zou hebben.
Als afsluiter van dit interview, wat zou je andere ondernemers willen meegeven? Wat is jouw tegeltjeswijsheid?